Ontwerp/plattegrond

De tuin bestaat uit 3 delen, de voortuin, de achtertuin en de bostuin.
De tuin omvat 5000 m2 in het hartje van het dorp,wat uniek is.
De voortuin is 1000 m2, de achtertuin 2000 m2 en de bostuin 1000 m2.
Het huis en bestrating eveneens 1000 m2.
De huidige eigenaren hebben het huis in 2007 gekocht en Rik van Tongeren, de tuinliefhebber, heeft zijn passie voor tuinieren kunnen verwezenlijken door de achtertuin te veranderen waaraan zijn wensen: water, bloemen en natuurleven zijn toegevoegd.
Eind 2009 zijn allereerst 2 vijvers aangelegd. In de achtertuin een rechthoekige folievijver van 5 m. x 15 m. en in de bostuin een natuurlijk gevormde folievijver van 5 m. x 12 m.
De verplaatste grond is in de bostuin als wal opgeworpen op de erfafscheiding en heeft in de bostuin gezorgd voor een lichte accidentering in het terrein.
Door het kappen van de rommelige houtopstand in de bostuin is een terrein ontstaan van 1000m2. die betrokken is bij de achtertuin. Daardoor is de dieptewerking enorm toegenomen.
De gehele Brummense Overtuin bestaat nu uit: voortuin, achtertuin en bostuin.

De voortuin

Dit is het meest authentieke deel van de tuin met de oude bomenopstand van het oorspronklijke landhuis.
Pronkstuk is de 175 jaar oude Liriodendron Tuliferum Grandiflora, de echte tulpenboom. Daarnaast staat er nog een oude ilex, hulst en een paar oude esdoorns.
De vorige eigenaar heeft buxushagen geplaatst in een klassieke vorm, passend bij het woonhuis.
De huidige tuinliefhebber heeft er zijn liefde voor rozen aan toegevoegd.
Witte heesterrozen, variëteit Schneewitchen, witte stamrozen Schneewitchen en over de rozenboog abrikoos kleurige rozen variëteit Westerland.

De achtertuin

De huidige achtertuin heeft een rechthoekige vorm met stenen looppaden die ook voor rolstoelgebruikers een bezoek aan de tuin mogelijk maken.
Er zijn binnen en buitenborders, evenwijdig langs de paden aangelegd.
De binnenborders, gelegen langs het gazon, zijn L vormig en beplant in een kleurenschema verlopend van koel blauw, grijs en geel aan de lange zijden tot warm, rood, oranje en geel aan de korte zijden.
De vijverrand is van taxusvormen voorzien en het gehele jaar staan hier oude franse tuinvazen afwisselend beplant met violen en narcissen in de winterperiode en agapanthussen en hosta's in de zomer.

De bostuin

Ook deze tuin is geheel rolstoelvriendelijk met verharde stenen paden.
Verder zijn er in dit gedeelte van de tuin een tuinhuis in de vorm van een klassiek tempeltje, een kweekkas, kweekbakken en kompostbakken.
Vele rododendrons, geraniums, grassen, sierrabarber (Rheum) geven deze tuin nog steeds het idee van een bostuin, mede door de hoge bomen rondom.klik voor vergrotingklik voor vergrotingklik voor vergroting
klik voor vergrotingklik voor vergrotingklik voor vergroting
klik voor vergrotingklik voor vergrotingklik voor vergroting